Samen sta je sterker, zeker als het om konijnenwelzijn gaat! Vandaar dat Hester van Konijnenproblemen Opgelost graag de handen ineenslaat met professionals die net zo'n grote passie hebben voor konijnen als Hester zelf.

 Trimsalon en adviesbureau voor kat, konijn en cavia

 Wie ben ik? 

Mijn naam is Claudia Erdtsieck en ik ben gediplomeerd katten- en konijnentrimmer en gedragsadviseur voor konijnen. Sinds 2014 ben ik de eigenaresse van Kalumi in Zwolle.


 Samenwerking met Hester

Hester en ik hebben samen de opleiding “Gedragsadviseur voor konijnen” gevolgd  en sindsdien hebben we regelmatig contact. Daar waar Hester zich als gedragstherapeut nog verder heeft gespecialiseerd in het gedrag en welzijn van konijnen, richt ik mij voornamelijk op de vachtverzorging en het geven van algemeen welzijnsadvies.

Door samen te werken kunnen Hester en ik onze kennis delen en zo onze klanten van een nog beter en completer advies voorzien.Mijn werk als konijnentrimmer

Ik behandel alle soorten konijnen, katten en cavia’s in mijn salon, maar op deze pagina zal ik mijn werk als konijnentrimmer wat verder uitlichten.

Vaak zie ik een konijn voor het eerst wanneer de vachtproblemen al groot zijn. Ik heb daardoor veel ervaring met het verwijderen van klitten, vilt, stro, hooi, zand en ontlasting. Dit is niet het meest leuke aan mijn vak, maar wel heel dankbaar werk. Je ziet de opluchting bij een konijn namelijk heel goed wanneer ze verlost zijn van nare plekken en viezigheid. Ze kunnen weer vrij bewegen en dat is zo mooi om te zien!

Bij konijnen heeft de conditie van de vacht veel invloed op de gezondheid en het welzijn. Een vieze, stinkende en/of klittende vacht kan, zonder overdrijven, de gezondheid heel snel en ernstig in gevaar brengen. Bijvoorbeeld doordat de huid kapot gaat door klitten en een grote kans op maden (Myiasis) wanneer er ontlasting in de vacht blijft zitten.

Een konijn waarbij de haren voor de ogen hangen waardoor het niet of nauwelijks meer kan zien, wordt beperkt in het welzijn. Het konijn ervaart meer stress, is angstiger en kan daardoor zelfs agressief reageren waardoor het een gedragsprobleem lijkt te hebben. Lijkt, want het is dus simpel op te lossen door het konijn zijn of haar zicht terug te geven.

 Gelukkig merk ik dat steeds meer mensen inzien hoe belangrijk een goed onderhouden vacht is en dat een regelmatig bezoek aan een trimsalon helemaal niet overdreven of gek is, maar juist vele voordelen heeft. 

Mijn vaste klanten zeggen dat het tussendoor onderhouden van de vacht veel makkelijker gaat en ook leuker is om te doen. Ook hoor ik regelmatig dat de band met het konijn een stuk beter is geworden. Dit is eigenlijk ook wel logisch omdat het konijn geen pijn (meer) ervaart wanneer de vacht in een goede conditie is en tevens went aan de (trim)handelingen. De vachtverzorging kan daardoor een ontspannen moment worden tussen eigenaar en dier.

Naast de verzorging van de vacht vinden mijn klanten het ook prettig dat het konijn in de trimsalon een gezondheidscheck krijgt van huid, oren, ogen, gewicht, nagels en, indien mogelijk, het gebit. Dit vervangt natuurlijk niet een consult bij een dierenarts, maar kan wel helpen om eventuele onregelmatigheden sneller te ontdekken.


Welzijnsadvies

Om mijn werk als konijnentrimmer nog beter te kunnen doen, heb ik naast de opleiding tot konijnentrimmer ook de opleiding gedragsadviseur voor konijnen afgerond.

 Zo kan ik mijn klanten ook helpen om aan de oorzaak van de vachtproblemen te werken. Deze zijn namelijk niet altijd alleen maar te wijten aan een onvolledige vachtverzorging, maar kunnen bijvoorbeeld ook te maken hebben met onjuiste voeding, ziekte, huisvesting, benadering of een combinatie van deze dingen.

Wanneer het probleem zeer complex of veelomvattend is, is gedragstherapie nog een mogelijkheid en dan is het fijn dat ik kan doorverwijzen naar Hester.

Vragen?

Heeft u een vraag voor mij over de (vacht)verzorging van konijnen, katten of cavia’s? Neem dan gerust contact op. Dit kan ook als u niet in de buurt van Zwolle woont. Ik kan u ook dan voorzien van advies en indien nodig doorverwijzen naar een collega bij u in de buurt.

Contact opnemen kan via mijn website maar natuurlijk ook via Hester.

Ben jij ook een professional die zich heeft gespecialiseerd in konijnen en wil je je bij ons aansluiten? Dan horen we graag van je!